Avand in vedere intrarea in vigoare a Legii nr. 15/2016, puteti descarca „Ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun” elaborat de Guvernul Romaniei. Va rugam sa parcurgeti cu atentie acest document si sa respectati prevederile acestei legi, pentru a evita eventualele sanctiuni aplicabile unitatii si/sau dumneavoastra .

Ghidul privind implementarea Legii 15/2016 contine informatii referitoare la :

  • Locurile in care este interzis fumatul (detalii privind definitia, spatiilor si explicatii/detalii ajutatoare);
  • Locurile unde fumatul mai este permis;

Obligatiile administratorilor de spatii publice inchise si de locuri de munca;

Sanctiunile aplicabile;
Sesizarea incalcarii legii.

Va reamintim totodata la Legea nr. 15/2016 prevede sanctiuni ce pot fi aplicate atat persoanelor fizice cat si juridice — dupa caz.

Amenzile contraventionale aplicabile, dupa caz , pot fi :

– pentru persoane fizice: de la 100 la 500 de lei;
– pentru persone juridice: de la 5.000 la 15.000 de lei.

Sanctiunile vor fi aplicate de catre:

Reprezentantii Politiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne ( Politia Romana, Jandarmeria, IGSU, Politia de Frontiera), atunci cand angajatii si/sau cetatenii fumeaza intr-un spatiu in care fumatul este interzis;

Inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul in care acestia constata ca sunt inculcate prevederile art.39, Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau daca in Regulamentul intern sunt cuprinse prevederile referitoare Ia raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea Legii nr.15/2016.

IMPORTANT DE RETINUT

Deoarece Legea 15/2016 stabileste ca incalcarea interdictiei de a fuma este o abatere disciplinara grava, angaiatorii vor putea sa recurga la sanctiuni precum desfacerea  contractului individual de munca sau chiar plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (de exemplu: in situatia in care nerespectarea interdictiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului — de imagine ori materiale).

FacebookTwitterGoogle+Yahoo MailGoogle GmailPrintFriendlyPrint