Turism

Cetatea PoenariJudeţul Argeş este situat în zona central-sudică a României. Pe teritoriul său, în apropierea municipiului Piteşti, se întâlnesc Paralela 45° latitudine nordică şi Meridianul 25° longitudine estică. Judeţul are o suprafaţă de 6.826 km pătraţi şi o populaţie de 681.133 locuitori. Cea mai mare parte a teritoriului judeţului se găseşte în bazinul superior al râului Argeş, de la care a luat numele şi pe care îl păstrează de la începuturi şi până acum.

Relieful coboară în trepte dinspre nord spre sud, de la o altitudine de 2.500 m până la 160 m deasupra nivelului mării. În Munţii Făgăraş se găseşte Vârful Moldoveanu (2.534 m deasupra nivelului mării), varful cel mai inalt din Carpatii Romanesti. Judetul Arges este traversat de o multime de vai si rauri din bazinul hidrografic al râurilor Argeş, Vedea si Olt, lungimea râurilor principale fiind de aproximativ 1.000 km. Râul Argeş are, in acest judeţ, o lungime de 140 km. În zona de munte şi de deal se întâlnesc o multitudine de lacuri glaciare cât şi lacuri artificiale. Flora, fauna şi solul sunt caracteristice unui climat temperat şi formelor de relief întâlnite aici. Pentru a proteja câteva din speciile rare de faună şi floră, cât şi câteva elemente valoroase de peisaj, acestea au fost declarate monumente ala naturii şi sunt protejate în rezervaţii naturale. Printre ele, cea mai importantă este rezervaţia de floră şi fauna Piatra Craiului.

Elementele naturale, locurile istorice şi liniile moderne de comunicaţie, fac din judeţul Argeş o zona turistică de nivel naţional. Resedinţa judeţului este municipul Piteşti, oraş care oferă vizitatorilor multe locuri interesante. Turiştii români şi străini care vizitează acest judeţ trebuie să viziteze Mănăstirea Curtea de Argeş, una dintre cele mai importante construcţii medievale din România. Situat în partea centrala a României lângă Carpaţi, la 150 km distanţă de Bucureşti, Curtea de Argeş a fost prima capitala a ţării în 1330 şi deţine valoroase monumente de artă, adevarat muzeu al istoriei române. Biserica domnească, construită de familia Basarab în secolul al XIV-lea, este o biserică bizantină clasică, monument de artă şi arhitectură medievală românească. Aici se găsesc fresce din diferite perioade de timp, dar cele mai de preţ sunt sunt cele care datează din timpul domnitorilor Vladislav I Vlaicu si Radu I. Mănăstirea Curtea de Argeş, construită din piatra de Albeşti, având ca ctitor pe Neagoe Basarab (1512 – 1521) este una din cele mai faimoase monumente istorice din România. Faima sa este legată de legenda Meşterului Manole care este cunoscută în toate lumea. Numai la câţiva kilometri departare se găseşte Castelul lui Vlad Tepeş, cunoscut astăzi ca Dracula. Transfăgărăşanul, cea mai mare construcţie de acest fel din România, este situat la 2.034 m deasupra nivelului mării, cu un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Vârfurile Negoiu şi Moldoveanu, şi care are o vedere pitorească asupra Văii Argeşului.

sursa: clubromania.ro