Primul ajutor în fracturi

– dacă este posibil, nu deplasaţi victima.
– nu mişcaţi membrul facturat şi nu încercaţi să reduceţi factura.
– în caz de hemoragie aplicaţi o compresă curată(tifon sau la nevoie, propria dvs. mână apăsând plaga pentru a opri sângerarea. Menţineţi o presiune constantă asupra plăgii ce puţin 5 minute. Dacă este posibil, ridicaţi membrul rănit(gamba sau braţul) deasupra nivelului inimii. Când sângerarea s-a oprit, fixaţi pansamentul cu ajutorul unui bandaj(Nu desfaceţi bandajul pentru a verifica starea plăgii! Asiguraţi-vă că bandajul nu este prea strâns, acest lucru putând opri circulaţia sanguină!).Verificaţi dacă pacientul este şocat.
Nu aplicaţi niciodată garou, în afara situaţiei în care hemoragia nu pote fi controlată altfel iar victima este în pericol de moarte. Garourile măresc riscul de amputaţie ulterioară!
– în caz de şoc întindeţi victima pe spate dar nu o deplasaţi dacă a suferit răni la spate sau gât. Dacă victima este inconştientă şi prezintă răni grave la maxilar sau la faţă, sau vomită, se întoarce pe lateral şi să vă asiguraţi că respiră bine. Vă asiguraţi că victima nu suferă de frig, acoperiţi-o cu pături sau haine. Ridicaţi picioarele victimei pe un sul sau o grămadă de haine.Nu se vor da alimente sau lichide victimei.
Dacă sunteţi nevoiţi să deplasaţi victima fără asistenţă medicală, faceţi-o numai după fixarea membrului fracturat cu o atelă făcută dintr-o bucată de lemn.

« înapoi